"Naše TRHy", sú miestom, kam si prídete nakúpiť, stretnúť a spoznať nových ľudí, tráviť čas pri dobrom jedle, pití a v príjemnej spoločnosti. Trhy sa riadia spoločným kódexom, ktorý je postavený na hodnotách a princípoch medzinárodného hnutia Slow Food a spravuje ho komunita, zdieľajúca rovnaké hodnoty a pravidlá. Prostredníctvom týchto trhov spoznáte drobných roľníkov, rodinné farmy a remeselných výrobcov,  ochutnáte výnimočné špeciality a odnesiete si nejeden zážitok navyše.

Platforma Náš TRH (ďalej len "platforma") poskytuje priestor pre organizátorov potravinových trhov, ktorí sa hlásia k myšlienkam a hodnotám medzinárodného hnutia Slow Food. Platformu založili a spravujú členovia Slow Food Pressburg (SFPR). "Náš TRH" je ochranná známka vo vlastníctve Slow Food Pressburg a môžu ju používať len tie trhy, ktoré majú od SFPR na to povolenie a dodržiavajú smernice pre fungovanie trhov. So smernicami je oboznámený každý, kto vstúpi do spolupráce s platformou Náš TRH. Záujemcovia o členstvo v platforme, prípade o inú formu spolupráce podávajú žiadosť v písomnej forme a doručujú ju priamo lídrovi konvívia Slow Food Pressburg, ktorý následne, v súčinnosti s členmi platformy, určí ďalší postup. Záujemca príjme na obdobie minimálne 6 mesiacov oficiálneho mentora, ktorý je zároveň členom platformy.

Aktuálni členovia platformy

Trh Piac Markt, Stará tržnica, Bratislava

Pravidelný sobotný potravinový trh, ktorý  organizuje občianske združenie Aliancia Stará Tržnica už od roku 2013 nadväzuje na tradíciu budovy ako trhového priestoru. Vo svojej forme je jedinečným nielen v Bratislave, ale aj v okolí. V ponuke nájdete najmä potraviny od regionálnych farmárov a producentov, ktoré dopĺňajú zahraničné špeciality. 

Námestie SNP 25, Bratislava / GPS: 48.1445678, 17.1116631 / sobota od 9:00 do 15:00 / WEB / kontakt: Petra Molnárová, +421 905877088, trhy@staratrznica.sk;

Trh Bátovce / Slow Food Trh Zeme Bátovce

Pravidelný sobotný potravinový trh, ktorý organizuje MAS Tekov - Hont, Gazdovský spolok Hont - Tekov spolu s Obcou Bátovce sa teší veľkej obľube už od roku 2019. Sezónna ponuka produktov priamo od farmárov a rodinných manufaktúr z blízkeho i širšieho okolia je veľmi bohatá. 

Gazdovský dvor, námestie Bátovce /GPS: 48.290230361319566, 18.74551140844834 / Sobota od 7:30 do 11:30 / WEB / kontakt: Marcela Nemcová, +421 905 630152, marcnem@gmail.com; 

Náš TRH Karva / Slow Food Trh Zeme Karva

Komunita členov Slow Food Pressburg pôsobiaca na Podunajsku oslovila starostu obce Kravany nad Dunajom s ponukou na spoluprácu a reakcia bola viac než pozitívna. Pridala sa aj miestna Stredná odborná škola obchodu, služieb a rozvoja vidieka a v júli 2023 sa konal 1. trh. Zatiaľ fungujú na mesačnej báze a ani nie po roku sa im podarilo získať medzinárodný štatút Slow Food Trh Zeme a posunulo ich to tak do komunity tých naj "slow trhov" na svete. 

Dunajská promenáda (pri vyhliadkovej veži) / GPS: 47°45′52″S 18°29′00″V / 1 x mesačne, sobota od 9:00 do 13:00 / FB / kontakt: Pavol Bottka, +421 915 986626;

Mentorované trhy

Trh Halič

Starosta obce Halič, Alexander Udvardy, Henrieta Čemanová a Jarmila Smugalová sa inšpirovali predovšetkým Trhom Bátovce, na ktorý zavítali v máji 2024 aj osobne. Následne, inšpirovaní a dostatočne motivovaní sa rozhodli, že sa pridajú ku Kódexu a začnú organizovať potravinové trhy. Začiatkom júna zorganizovali v spolupráci so Slow Food Pressburg úvodný seminár pre záujemcov z radov miestnych (regionálnych) pestovateľov, rodinných fariem a manufaktúr. Mentorky trhu, Petra Molnárová a Marcela Nemcová predstavili účastníkom jednak hnutie Slow Food, ale i to ako súvisí so samotnými Našimi TRHMI, predstavili platformu a dali priestor na širokú diskusiu. Už v sobotu 29. júna, od 7:30 do 11:30 si budete môcť na nádvorí Múzea Csontváry kúpiť kvalitné sezónne potraviny od lokálnych pestovateľov, rodinných fariem a manufaktúr.

Nádvorie Múzea Csontváry / 1 x mesačne, sobota od 7:30 do 11:30 / kontakt: Henrieta Čemanová, +421 905 445 423

Financed by the EU/ The contents of this webpage are the sole responsibility of the author and the CINEA is not responsible for any use that may be made of the information contained therein